Czy wiecie, że…

sojusznikiem w walce z rakiem piersi mogą być… przyprawy?

Okazuje się, że kurkumina zawarta w kurkumie i piperyna, którą znajdziemy w czarnym pieprzu, mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a czasem nawet i wspomagać proces leczenia.

Naukowcy z University of Michigan wskazują, że kurkumina i piperyna, które dodano do hodowli komórek nowotworowych raka piersi, zmniejszyły liczbę nowotworowych komórek macierzystych, przy czym nie zaszkodziły zdrowym komórkom. Odkrycie rodzi to nadzieje, że uda się opracować formułę leków, które zastosować będzie można w przypadkach, gdy nie są skuteczne środki takie jak tamoksyfen, czy raloksyfen.

Podczas badań piperynę i kurkuminę aplikowana była w stężeniach 20-krotnie przewyższających ich zawartość w normalnej diecie. Lecz, chociaż tabletki z tak wysokim stężeniem są dostępne na rynku, badacze nie zalecają jeszcze ich stosowania. Dla pełnego bezpieczeństwa Pacjentów konieczne jest przeprowadzenie badań klinicznych.

Najważniejsze w walce z chorobą nowotworową są profilaktyka i odpowiednio szybka diagnostyka umożliwiająca wprowadzenie właściwego leczenia, o którym decyduje lekarz specjalista.

 

 

Potrzebujesz diagnostyki obrazowej? Nie zwlekaj, skontaktuj się z nami już dziś. Najważniejsze jest zdrowie.