Dlaczego powinniśmy wzmacniać odporność?

Odporność ma kluczowe znaczenie dla kondycji organizmu – pozwala mu bronić się przed ustrojami chorobotwórczymi, czyli wirusami, bakteriami i grzybami. Nasz układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które pozwalają z nimi walczyć.

Wyróżnia się dwa rodzaje odporności

Możemy wyróżnić dwa rodzaje odporności: wrodzoną oraz nabytą. Ta pierwsza to komórki i tkanki zabezpieczające nas przed działaniem czynników zewnętrznych, w które wyposażyła nas natura. Z kolei odporność nabyta pojawia się wraz z wiekiem (więcej o niej znaleźć można tutaj: odporność u dzieci).

Gdy limfocyty produkują za mało przeciwciał, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia chociażby grypy, która w konsekwencji może prowadzić do poważnych powikłań, wśród których znajdziemy przewlekłe zapalenie zatok czy zapalenie płuc. O wzmacnianie naszego układu immunologicznego powinniśmy dbać cały rok, ale w okresie zimowym, ze względu na czas większej zachorowalności i rosnące ryzyko nabycia infekcji, jest to szczególnie ważne. Co wzmocni naszą odporność?

Aktywność fizyczna!

Sport to zdrowie – nie tylko pozwala zachować szczupłą sylwetkę, ale także chroni przed chorobami serca czy cukrzycą. Dodatkowo umiarkowana aktywność fizyczna pozytywnie wpływa również na układ odpornościowy osób w każdym wieku – znacząco obniża prawdopodobieństwo nabycia infekcji górnych dróg oddechowych, czy wystąpienia przeziębienia. Eksperci zalecają ok. 40 minut ćwiczeń w ciągu dnia – nie powinniśmy się jednak zbytnio forsować, odpowiednia będzie aktywność o średniej intensywności. Zimą mogą sprawdzić się:

  • szybki marsz,
  • spacer,
  • nordic walking,
  • jazda na łyżwach.

W przypadku ruchu na świeżym powietrzu trzeba pamiętać o odpowiednim przygotowani – dopasujmy odzież do warunków atmosferycznych.

Odpowiednia dieta

Podniesienie odporności wymaga również zbilansowanej diety i zmiany nawyków żywieniowych. Warto zadbać o pokarmy bogate w witaminę C, która ma ogromny wpływ na wzmocnienie układu immunologicznego. Znajdziemy ją w wielu ogólnodostępnych produktach spożywczych: m.in. w natce pietruszki, ziemniakach, papryce, brukselce, szpinaku, pomidorach, cytrynie, grejpfrucie, pomarańczach, mandarynkach, a także w orzechach i wątróbce drobiowej.

Zimowe menu powinno zawierać również inne antyoksydanty – witaminę A i E. W tę pierwszą, która obok ochrony układu odpornościowego korzystnie wpływa na wzrok, bogate są np. śledzie, makrele, tłuste sery, ale również marchew, pietruszka, brokuł, kukurydza, kapusta czy suszone śliwki. Z kolei witamina E dostępna jest w nasionach słonecznika oraz w orzechach. Wzmacnianiu odporności sprzyjają również kwasy omega-3, które można znaleźć w tłustych rybach morskich (śledziu, łososiu, tuńczyku, dorszu, okoniu morskim, węgorzu, makreli, sardynce) czy oliwie z oliwek.

Nie bez powodu mówi się również o tym, że odporność bierze się z jelit, dlatego warto dowiedzieć się nieco więcej na temat ich wpływu na odporność – pisaliśmy o tym tu.

Regeneracja organizmu

Przemęczony organizm jest dużo podatniejszy na różne infekcje. Niestety problemy z jakością i odpowiednią ilością snu są coraz bardziej powszechne. Osobom dorosłym zaleca się przynajmniej 7-godzinną regenerację w godzinach nocnych, w ciszy. To szczególnie ważne, bo tylko w takich warunkach wydziela się melatonina – hormon odpowiedzialny za pracę układu odpornościowego.

Odporność jest ściśle powiązana z układem nerwowym, którego pracę stres zdecydowanie zaburza. O ile niewielu z nas może wyeliminować wszystkie czynniki stresowe, warto postarać się je chociaż ograniczyć.

Potrzebujesz diagnostyki obrazowej? Nie zwlekaj, skontaktuj się z nami już dziś. Najważniejsze jest zdrowie.