Kilka tygodni temu media na całym świecie obiegła informacja o pewnym 19-latku z Wielkiej Brytanii, który w wyniku odżywiania się wyłącznie fast foodami i wysoko przetworzoną żywnością, doznał uszkodzenia nerwu wzrokowego. Wielu upatrywało w tej wiadomość taniej sensacji, jednak nic bardziej mylnego. To, co jemy, ma konsekwencje dla naszego zdrowia nie tylko w postaci prawidłowej lub zbyt obfitej masy ciała, ale również ze względu na wpływ na pracę narządu wzroku.

Na początku młody Anglik skarżył się lekarzom na przewlekłe zmęczenie, po czasie doszły problemy ze słuchem i wzrokiem. Przeprowadzane przez specjalistów badania krwi wykazywały niedobory witaminowe, ale potwierdzenie najgorszego ujawniła dopiero analiza pola widzenia – pacjent był prawie niewidomy. Diagnoza: neuropatia toksyczna nerwu wzrokowego. Choroba rzadko spotykana w krajach Europy Zachodniej, której przyczyną są niektóre leki, picie alkoholu, ale również nieodpowiednie odżywianie. Szybko okazało się, że chory od 10 lat je głównie frytki, chipsy, białe pieczywo i przetworzoną wędlinę, przez co ograniczył swoje codzienne menu do pokarmów z określonej grupy.

Historia drastycznie pokazuje, jak złe nawyki żywieniowe są w stanie wpłynąć na wzrok. Nie oznacza to jednak, że jedząc od czasu do czasu pizzę czy kilka frytek doprowadzimy do podobnej sytuacji. Będzie tak, gdy przetworzone jedzenie stanie się rytuałem. Chcąc mieć zdrowe oczy, należy przede wszystkim zadbać o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, w której nie zabraknie ważnych dla kondycji całego organizmu witamin i składników odżywczych.

Co jeść na poprawę wzroku?

Do prawidłowego funkcjonowania wzroku niezbędne są:

witaminy A, B, C, D, E,
substancje odżywcze – luteina, cynk, selen, kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3, miedź, antocyjany.

Witamina A

Niedobór tej witaminy (czyli beta-karotenu) odpowiedzialny jest za tzw. kurzą ślepotę, czyli niedowidzenie w sytuacjach, gdy brakuje odpowiedniego oświetlenia. Wszystko dlatego, że witamina A wpływa na pracę siatkówki oka i odbieranie przez nią różnych bodźców. Co więcej, dzięki jej odpowiedniej ilości oko jest prawidłowo nawilżone.

W jakich pokarmach można znaleźć witaminę A?

Niedobór tej witaminy (czyli beta-karotenu) odpowiedzialny jest za tzw. kurzą ślepotę, czyli niedowidzenie w sytuacjach, gdy brakuje odpowiedniego oświetlenia. Wszystko dlatego, że witamina A wpływa na pracę siatkówki oka i odbieranie przez nią różnych bodźców. Co więcej, dzięki jej odpowiedniej ilości oko jest prawidłowo nawilżone.

  • marchew, pomidor, szpinak, dynia, jarmuż, batat, jajko, papryka, brokuł, kapusta, mleko, brzoskwinia, mango, morela, wątróbka.

Witaminy B

Witaminy z tej grupy przeciwdziałają wysuszaniu gałki ocznej, pieczeniu i swędzeniu, do tego chronią przed światłowstrętem. Odpowiadają również za działanie układu nerwowego, a więc nerwu wzrokowego. Witamina B2 ma również znaczący wpływ na ostrość wzroku.

W czym znajdują się witaminy z grupy B?

  • mleko, jogurt naturalny, jajko, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, nasiona, kalafior, szparagi, warzywa liściaste, ryby, cytrusy, suszone owoce

Witamina C

Ta jedna z najpopularniejszych witamin wpływa nie tylko na układ odpornościowy (jej suplementacja jest zalecana szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę), ale tez na ukrwienie oka (jej niedobory mogą być przyczyną pękających naczynek krwionośnych). Zmniejsza też ryzyko wystąpienia zaćmy.

Gdzie można znaleźć witaminę C?

  • kapusta, brukselka, kalafior, papryka, kalarepa, szpinak, ziemniak, rzodkiewka, burak, pomidor, pietruszka, cytrusy, agrest, malina, truskawka, śliwka, banany, orzechy

Witamina D

Przede wszystkim bierze ona udział w regulacji ciśnienia wewnątrz oka. Co więcej, jej odpowiedni poziom w organizmie zapobiega występowaniu takich chorób jak jaskra, krótkowzroczność czy zwyrodnienie plamki żółtej (ADM).

W jakich pokarmach można znaleźć witaminę D?

  • mleko, ser, masło, jajko, ryby (łosoś, makrela, węgorz, tuńczyk, śledź), oleje roślinne, wątróbka

Witamina E

Pomaga w przyswajaniu witaminy A, a do tego chroni przed niszczeniem fotoreceptorów siatkówki.

Gdzie można znaleźć witaminę E?

  • oleje roślinne, orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, płatki owsiane, awokado, czarna porzeczka, kapusta, jarmuż, makrela, śledź, łosoś

Antocyjany

Te naturalne barwniki roślinne mają szereg prozdrowotnych zastosowań. Chronią wątrobę, obniżają ryzyko wystąpienia udarów i wylewów, ale również nie pozostają bez wpływu na wzrok – wyostrzają widzenie.

W czym znajdują się antocyjany?

  • borówka, winogrono, żurawina, malina, truskawka, jagoda, czerwona fasola

Luteina

Aby poprawić kondycję narządu wzroku, trzeba również urozmaicić swoją „dietę na oczy” o produkty bogate w luteinę. Głównie dlatego, że składnik ten przeciwdziała zwyrodnieniom plamki żółtej i sprzyja wzmocnieniu ostrości wzroku.

W jakich pokarmach można znaleźć luteinę?

  • żółte warzywa, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, dynia, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia, melon

Cynk

Chroni siatkówkę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i zmniejsza ryzyko jej zwyrodnienia.

W czym znajduje się cynk?

  • warzywa kapustne, pomidor, natka pietruszki, warzywa strączkowe, sezam, pestki dyni, pieczarki, kurki, boczniaki

Selen

Składnik ten znany jest z odgrywania kluczowej roli w leczeniu zaćmy.

W jakich pokarmach można znaleźć selen?

  • cebula, ryby, owoce morza, brązowy ryż, pestki dyni

Miedź

Podobnie jak cynk, zwalcza wolne rodniki, ale oprócz tego wyróżnia się wpływem na trwałość naczyń krwionośnych znajdujących się w obrębie oka.

W czym znajduje się miedź?

  • sezam, słonecznik, siemię lniane, soja, owoce morza, awokado

Kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3

Dieta osoby chcącej mieć zdrowe oczy powinna uwzględniać również kwasy omega-3. Wszystko dlatego, że są one jednym z budulców siatkówki. Niedobór może wiązać się również z pojawieniem się zwyrodnień plamki żółtej.

Gdzie znaleźć kwasy omega-3?

  • jajko, nasiona chia, siemię lniane, orzechy, ryby takie jak makrela, pstrąg, sardynki i łosoś

Jak jeszcze można poprawić wzrok?

Już wiadomo, co jeść, by poprawić wzrok, ale dieta to tylko połowa sukces w walce o prawidłowe działanie tego narządu. Ważna jest również odpowiednia higiena i profilaktyka.

  1. Regularne badania wzroku – przynajmniej raz w roku odwiedź gabinet okulisty. W przypadku, gdy masz już stwierdzone wady wzroku lub jesteś genetycznie obciążony chorobami narządu wzroku, badaj się co pół roku.
  2. Prawidłowe oświetlenie – zadbaj o oświetlenie miejsca, w którym pracujesz lub spędzasz wolny czas. Pamiętaj, że w pomieszczeniu może być nawet 50 razy ciemniej niż na powietrzu! Staraj się też jak najwięcej przebywać na zewnątrz.
  3. Patrzenie w dal – może to być zaskoczeniem, ale marynarze są jedną z grup zawodowych, która cierpi najmniej z powodu krótkowzroczności. Przyczyną jest stałe patrzenie w dal, dlatego chcąc zachować dobry wzrok, przynajmniej raz na pół godziny patrz w ten sposób.
  4. Przerwy od komputera – światło niebieskie emitowane przez urządzenia mobilne i komputery jest nie tylko szkodliwe ze względu na swój wpływ na bezsenność, ale również na wzrok. Jeśli pracujesz z takimi urządzeniami lub korzystasz z nich codziennie, postaraj się robić przerwy. W tym czasie patrz w dal i odejdź od sprzętu. Pomoże też krótka gimnastyka, która skupi wzrok na innych elementach w pomieszczeniu.

Potrzebujesz diagnostyki obrazowej? Nie zwlekaj, skontaktuj się z nami już dziś. Najważniejsze jest zdrowie.