Warzywa i owoce stanowią ważny element naszej codziennej diety. Mimo szerokiej edukacji oraz wiedzy w zakresie zdrowego odżywiania, wiele osób dalej postępuje niewłaściwie przy planowaniu posiłków.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjmowanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, co oznacza 5 porcji na dobę (jedna porcja to np. jeden pomidor, jedna porcja szpinaku lub sałaty, pół szklanki bakłażana, cukinii albo papryki). Według Instytutu Żywności i Żywienia produkty te powinny stanowić minimum połowę każdego z zalecanych pięciu posiłków w ciągu dnia.

Niemal połowa badanych (46%) uczestniczących w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” przyznała, że nie słyszała, iż zalecane przez dietetyków spożywanie dużej ilości warzyw i owoców może wpłynąć na ich dobrostan. Jednocześnie 53% respondentów jest przekonanych, że częstsze sięganie po te produkty poprawiłoby ich codzienne samopoczucie.

Pięć porcji warzyw i owoców dziennie to nie mit! Zbilansowana, zdrowa dieta oraz regularne badania to klucz do zdrowego, długiego życia. Warto zastanowić się np. nad badaniem TK, które może wskazać wiele chorób i zmian zachodzących w naszym organizmie. Za pomocą TK możemy zbadać m.in. głowę (diagnostyka bólów, zawrotów głowy oraz zaburzeń widzenia), czy serce (diagnostyka choroby wieńcowej, kontrola przed zabiegiem ablacji, ocena aorty piersiowej).

Źródło: medexpress.pl